Budapest

 
TISDAG
Givetvis vaknade jag upp till ett iskallt och snöigt Röfors. Givetvis hade billåset frysit. Givetvis var kortterminalen på stationen ur funktion. Men till Örebro kom jag "i tid", alltså 3½ h innan vidare färd, men då blev det Forex och lunch i mellanakten. Sen raka vägen till Arlanda för en två-timmarsfärd med Norwegian till Budapest. Transfer till Roombach Hotel med en gasglad chaufför bakom ratten. Ut en snabbis för att handla lite ätbart och strosa runt lite.
 
 
ONSDAG
Somnade in till årets första åska och jag sov gudomligt i mitt rum högst upp på åttonde våningen. Tyst och lugnt! Och fortsättningen blev en bra upplevelse av smaker...FRUKOST!
 
Vid 10-tiden gav vi oss ut på äventyr, virrade bort oss och kom tillbaks till hotellet vid 17.30. Förutom att vi gick oss till värkande fötter så hann vi med att bli en del av konsten vid underbara 3D Exibition för att sen ta en drickbar fika på Cat Café Budapest med levande katter och den godaste Matcha Latten. Däremellan hann jag även med att införskaffa ungersk hård musik hos den trevligaste musikhandlaren i stan (tror jag). Han hittas på Wave Music!
 
Efter det var vi bara tvugna att ta oss från Pest till Buda och där började magarna att knorra och jag fyllde min med gulasch och vin på fint ställe. Och en trappa ner hittade vi toan och en smått abstrakt konstutställning. Och så här långt allt väl, det var när vi hade tagit oss över till Pest igen som dessa två virrhjärnor gick vilse. Vi gick, frågade oss fram, gick, frågade oss fram...Och då Budapestborna var hjälpsamma så kom vi till slut tillbaks till hotellet. Dagens strapatser slutade med 16.502 steg i 12,7 km!
 
 
TORSDAG
Vilken dag! Startade upp med att fylla på energidepåerna innan vi tog oss an några vintage-butiker. Sen var det dags att leta ruiner, och efter mycket irrande var vi framme. Trodde vi! Nu såg det inte direkt ut som en ruin där vi hamnade, men fick en fika på mysiga och speciella Szimpla háztáji. Kan nog kalla det för ett vintage-ställe!
 
Upptäckte först när vi klev ut därifrån att på andra sidan gatan fanns...Szimpla Kert Ruin Bars! Och så vi njöt av detta ställe, bar på bar på pub på pub i superläcker ruin-art-miljö. Totalt retro, total gatukonst, totalt alternativställe i det gamla judiska kvarteret inte långt ifrån Synagogan. Avslutade med en ungersk drink innan vi knallade oss tillbaks till hotellet för att vila lite innan Etapp 2.
 
Ut på stan för att hitta matställe men blev istället inslängda i en skrynkel-shop. Här skulle det krängas rynk-medel, och faktiskt fungerade den marockanska geggan. Halva vi blev skrynkelfria på bara några minuter. Men trots det lyckades skrynkelmannen inte att sälja sin svindyra mirakelkur.
 
Mat var det, och hamnade på den italienska Il Pastaio Ristorante & Bar där jag tog en supergod tomatsoppa med mozzarella och ruccola. Och till det ett glas rött!
 
Stros sen tillbaks till hotellet i den pulserande torsdagskvällen och vi avslutade med prat, skratt och ungersk "champagne" i hotellbaren. Och så var rynkorna tillbaks igen, men vad spelade det för roll när det blev en helt underbar skrattdag :D
 
 
FREDAG
Chillmorgon fram till 11-tiden då det blev att besöka H&M för inskaffande av tights till en billig penning. Sen mötte vi skrynkelmannen som villigt ställde upp för fotografering. Shoppingstros och sen skrek magarna efter langos på Lángosh Budapest. Tog med till hotellet, åt och tuppade sen av.
 
Två timmar senare vaknade jag och kände att ligga på hotellrummet går inte i längden. Så ut på stan för att leta is-baren och kom dit efter att Simone hade parerat sig från skrynkelmannen. Vi valde hellre den norske björnen, men det visade sig att han var ungrare, och det fick väl gå det med. Denne ungerske björn tog våra pengar och skickade oss till Icebar Budapest där vi fick frysa lite. Tyvärr kan jag inte säga att det var värt pengarna...en liten Eskimo Kiss och några isskulpturer för 3.600 HUF Forint. I och för sig är 130:- inte så mycket, men här i Ungern hade man kunnat haft roligare för dessa pengar.
 
Efter denna turist-kalkon bar det iväg för att letas musikrestaurang och vi smög på bakgator för att slippa skrynkelmannen som blev mer och mer på för varje gång han såg oss. Kom till slut fram till Evidens, men det visade sig att man måste reservera bord, och det blev en reservering ett dygn framåt i tiden. Bara att fortsätta jakten på mat och hamnade på Remma´s Bistro, ett stenkast från Roombach, och det visade sig bli en fullträff. Supertrevligt bemötande (delvis på svenska), gudomliga smaker, en bit gratis-dessert och så varsin ros innan vi gick. Det var ju Internationella kvinnodagen!
 
 
LÖRDAG
Frukost, och sen gav jag upp, försökte planera lite för dagen, men Budapest är FÖR stort med FÖR mycket att se och göra. Två saker inplanerat sedan gårdagen och sen bara att fånga dagen.
 
Så det var bara att sadla apostlahästarna och iväg mot Buda. Blev några stopp efter vägen, först ut var den underbara lila lavendelshopen Lavanda del Lago där jag införskaffade lavendelchoklad. Sen blev vi lite törstiga och vitaminsugna så stannade till vid Nika Restaurant och tog oss varsin Aperol Spritz. Och med vätska och C-vitamin i kroppen var vi redo att riktigt börja dagen. Mot Buda och när vi var över bron hade drinken runnit igenom hela mitt system, och aldrig har väl en promenad känts så lång...
 
...först sträckan Raoul Wallenberg-gatan, och sen över Donau och Liberty Bridge till Pest. Och här tog jag sikte mot shopping-gallerian och första bästa toaletten. Äntligen kunde jag slappna av och njuta! En njutning som mynnade ut i gallerians inredning, Saluhallen och ömmande fötter efter allt gående. Denna runda tog oss nästan en hel mil!
 
Efter ett antal timmars slummer på hotellet var det dags igen, dags för milen att avslutas och landade på nästan 1,5 mil med ben som hade pinnat på 19 125 steg, men då gjorde vi ett inhopp på Evidens för mat och ungersk livemusik. Fiolmannen spelade några Abba-låtar för oss och våra hjärtan smälte totalt. Blev ett bra avslut på sista dagen innan hemfärd.
 
 
SÖNDAG
Morgonen bestod mest bara av att få iordning allt innan transfern hämtade upp för en vild färd sittandes bak och fram och jag mådde illa när vi kom fram till Ferenc Liszt Internationel. Härifrån gick allt smärtfritt fram till Örebro då jag skulle köpa tågbiljett till Laxå. En stor skam, men sista tåget som stannar i Laxå avgår vid 19-tiden och det var fullbokat. SJ...det här är sinnessjukt, hur kan ni bara komma på tanken att för varje år som går dra in på stopp i Laxå och färre tåg!?! Blev att våldgästa syrran med familj. Än så länge stannar tågen i Kumla...
 
 
 
Summa Summarum
 
Att jag drar till mig konstiga människor är ett faktum och det var vad som hände på Örebro Central då en dam kom fram till mig. Hon kunde se på långt håll att jag var konstnärligt lagd, själv hade hon psykiska problem, demens och inget närminne. Men hon var trevlig och inte aggresiv och jag fick en trevlig pratstund i väntan på Nett Buss till Arlanda.
 
Budapest blev en underbar upplevelse och ville aldrig att vistelsen skulle ta slut. Gammalt, ruffigt och med en total puls. Här hittar man glada hjälpsamma människor, ruinbarer, judiska kvarter, alternativstilar, uteliggare och tiggare. Man kan fika bland katter, bli skrynkelfria, gå vilse bland plockepinn-gatorna, äta gott och njuta av konst och musik. Och så har de tidig vår! En stad som alltid kommer att ha en stor plats i mitt hjärta.
 
SJ däremot tänker jag inte släppa mitt hjärta till. Hur är det bara möjligt med alla dessa problem? Måste däremot skicka en stor kram till alla stackare som jobbar i detta företag och som gör ett suveränt jobb. Hur mycket skit måste de inte ta för att denna organisation inte fungerar tillfredsställande!?! Jag kom hem till slut, men fick vänta till dagen därpå :(
 
 

Kommentera här: