Swinoujscie med omnejd

 
DAG 1
Efter fyra timmars sömn blev jag mobilväckt, upp och hoppa, skutta runt lite och sen in i pappi-taxin till Brändåsen där Buss & Trafik hämtade upp för vidare färd mot Swinoujscie i Polen. Björn bakom ratten, Steve bredvid och så Helene och Praktikant-Bettan, och resan började bra då herrarna Buss tog i hand och hälsade mig välkommen. Och inte en full buss så jag och Simone delade på oss efter Ljungby-stoppet, det bästa är att kunna bre ut sig över två säten! Trodde förresten att jag hade hamnat i en gammal buss, men den visade sig vara helt ny. Jag blev inte imponerad, osköna säten och dåligt med plats för benen.
 
Tycho Brahe tog oss från Sverige till Danmark och sen full fräs mot Danmarks sydligaste punkt...Gedser. Och så blev vi tvingade att ta lotter, tre var, och jag vann två skraplotter. Men den karamellen sög jag på till kvällen. Simone fick storvinsten...GRATTIS på din snart födelsedag!
 
Nästa färja, och nu har en ny tradition inletts...pommes med ketchup. Fortsatt bussfärd i Merzedes Benz:s lilla rumpdel, och solen fortsatte att skina över oss och vår färd genom distriktet Pommern mot ön Usedom, gränsen Polen/Tyskland.
 
Schweinemünde, Svinemünde, Svinotji, Swinoujscie...ja, det var dit vägen bar. Till Radisson Blu Resort ett ögonkast från den 5 km långa sandstranden. Och mitt hotellrum var ju bara bäst!
 
Avslut på dagen blev:
* Middagsbuffé
* Strandpromenad
* Drink i hotellets Sky Bar, Horizon Café, en Baileys-drink på vit choklad...MUMMA!
* Skrap av lotter = ingen vinst
* Utmaningen
 
 
DAG 2
Nä, nä, nä...Bikinin får fortsätta att ligga nedpackad under detta besök i denna blåsiga och kalla svinhåla. Och snacka om svinhärlig frukost! Sen blev det en svinskön promenad på flera timmar...Gamla nedlagda delar, underbara byggnader, glada polacker, sol och avlånga cremerån...svinigt gott.
 
Lite balkonghäng innan Etapp 2 inleddes och vi doppade tårna i sanden på stranden och det kalla vattnet. Blev en härlig strandpromenad innan vi överhungriga började vela mellan matställena. Hamnade till slut på San Fransisco där vi avnjöt lax och kokt potatis med ett inhemskt öl. Total övermätt tuppade jag av på hotellet och det första jag såg när jag vaknade var två muterade fiskmåsar. Och de älskade polskt gottis-bröd!
 
Sms angående ytterligare en strandpromenad, tog omvägen "upp på taket" och hittade några pooler...kanske blir det ett besök här som avslut på morgondagen!?! Sen stranden där jag lyckades fånga strandskatan på bild/film. Och efter en mils gående och för mycket lax i magen så avslutade jag dagen med min Utmaning: 45 knäböj, 25 armhävningar och 30 situps. En bra dag, en riktigt bra dag!
 
 
DAG 3
Tidig morgonväckning för att kunna äta frukost innan restaurangen blev totalt invaderad. Regn och åska en kort stund innan solen tittade fram och fåglarna började kvittra. Tid för chill innan Heringsdorf, och då min reseväninna hade födelsedag just denna dag så blev det Ja må hon leva på väg ut ur Polen.
 
Heringsdorf, Tyskland, cirka 20 minuter från hotellet och ligger på ön Usedom. Har cirka 1000 invånare och kallas för Berlins badkar, och här hittar man 40 km sandstrand allt som allt. Här blev det några timmars vistelse med start ute på den 508 meter långa piren med drinksörplande och glassfrossande. Soligt och så varmt! Sen tog vi oss en foto-stros i de centrala delarna. En underbar utflykt som tog slut alldeles för snabbt.
 
Tillbaks i Swinoujscie hoppade jag och Simone av vid en slummarknad. Köpte en limpa cig, rundade hörnet och där stod ytterligare cig-försäljare och den ene stoppade mig och ville veta priset jag hade gett och började dra i min påse. Det blev ett rungande nej från mig vilket resulterade i att han sa något om swedish xxx, men vet på ett ungefär vad han vräkte ur sig och gav honom Fuck You-fingret och så skyndade vi därifrån. Efter en stund gick vi tysta förbi en annan försäljare som i alla fall var trevlig: "- Bra bra mycke bra!" Eh, hur såg han att vi var från Sverige!?! Det blev en snabbvisit i denna delen av stan kan jag säga!
 
Efter promenaden hem blev det lite chill innan vi gick ut på jakt efter mat och hamnade på Albatros Pizzeria. Mätta och belåtna (? nåja) var det dags att besöka "taket" i bikini...pooldopp och jacuzzi-bubbel, vilket inte satt fel. På vägen dit hittade vi en Yvonne som sen följde med oss på jakt efter drickbart och vi landade på Sky Bar Steak House där jag tog en vodka & cola och som gick direkt upp i hjärnan. Glada begav vi oss hemåt med stopp vid fiolmannen och hans stråke, och hamnade till slut på hotellets Sky Bar där jag sörplade god milkshake med Baileys. Stark? Nä, tror inte det! Och så var det det där med den stirrande tjejen och flintskallen, snuskparet! Sitta och snuska sig bland folk, det är inte okej!!! Och fler snuskigheter försiggick på detta hotell, en gammal fet gubbe kom och höll handen med en vrålsminkad ung tjej som hade kunnat vara hans barnbarn...
 
 
DAG 4
07.45 satt vi i bussen igen, denna gång på väg mot Stettin. Vid färjeöverfarten skuttade en vildsvinsfamilj omkring, fria och glada!
 
Tio mils färd och 09.30 var vi i utkanten av storstaden Stettin, och inte långt därefter plockade vi upp guiden Agnes i ett 29-gradigt (s)tchätchin, denna gröna 400.000-invånarstad.
 
Vid första stoppet njöt vi bland annat av Gestapo-huset och Richard Hess bruna konstverk. Nästa stopp bestod av sandfigurer och stros bland ödslighet och pisstank, men så här långt var jag nöjd med utflykten. Sen spårade det ut totalt då resten av sällskapet ville få allt avklarat så fort som möjligt för att komma tillbaks till hotellet för bad och dricka starkt. 
 
Så, in på ölprovningen och lunchen på Stara Komenda Brewery där jag inte ens hann äta upp all mat, ännu mindre dricka upp de tre småglasen med öl, och inte alls dricka kaffet då sällskapet inte kunde åka 30 minuter senare, vilket minst hade stämt mer med den utlovade tiden. Nu skulle Simone och jag hinna med att handla med oss öl + att strosen innan hemfärden skulle hinnas med. Det blev 30 minuters total stress...Tack för det medresenärer! Varför hoppa på en dagsutflykt enbart för att dricka lite öl!?! 
 
Tillbaka till hotellet med koffeinmigrän och så hade hotellkorten avmagnetiserats och det stod en hög med hotellgäster i receptionen som bara kunde ta sig högst upp eller längst ner i hotellet. Men denna del var ordnad på nolltid!
 
Mini-chill och sen ut på jakt efter java och hoppade in på supermysiga Cafe Kredens och avnjöt Caffe con Panna, och tog oss sen vidare till mini-butiken Laguna där jag kände mig mindre vetande då expediten frågade om gråssni och jag kopplade noll. Groszny Nina, småpengar!!!
 
Middagsbuffé med Simone och Yvonne med småregn utanför fönstret så kvällspromenaden skippade vi även om regnandet hade gett sig när vi var färdigätna. Gick upp på rummet och packade istället. Och körde Utmaningen innan dusch och mötet med John Blund.
 
 
DAG 5
Dagen för hemfärd och hade gärna stannat minst några dygn till. Att den sista promenaden igår inte blev av var bara bra då jag var mer än stum i mina vader och skenben, men det fattades lite som jag hade velat göra som ett besök i den vackra parken och bostadsdelen bortom den. Besök på glasstället med de mest fantastiska skapelserna blev det ingen tid för, inte heller för Huset upp och ner. Sen hade ett besök på gymmet inte suttit fel, och hade även velat ge mina fötter massage och pedikyr. Men man kan inte få allt här i livet! Det blev trots allt några underbara dygn och en vistelse på ett helt underbart hotell...bekvämt och tyst.
 
Inpackning i bussen och raka vägen mot Calle Rostock där jag handlade lite till småjävlarna och sen bar det iväg igen mot färjan, och vad blev det för mat? Pommes! Vi tre damer slog ihjäl tiden som gick supersnabbt...bussfärd genom Danmark...färja över sundet...bussfärd genom Sverige med stopp för en energipåfyllning. Och sen försökte jag stänga öronen för Rödluvan som satt och var arg över de svenska Gestapo-poliserna vid färjeövergången, bilförare som var totalt dumma i huvudet och "-Hur dum får man bli?" när Praktikant-Bettan gick ut och plockade lupiner. Ja, Rödluvan, hur dum får man bli? Knip igen din fula trut!!! Och inte blev det bättre när polisen tog in oss fär att Bilinspektionen skulle gå igenom bussen, körtider m.m. Det blir ju inte avklarat fortare för att du sitter och pustar, suckar och stönar. Nä, själv försjönk jag i Arnold Schwarzeneggers "Total Recall", och sa hej då bara 30 minuter efter utsatt tid. Där fick de för tiden de tog ifrån mig och Simone i Stettin :D 
 
 

Kommentera här: