Österrike med omnejd

 
Dag 1
5.30 blev det avfärd med Lindbergs från Hallsberg. Så här i starten var vädergudarna med oss, soligt och fint och siktet inställt mot Berlins utkanter. Vid Gränna-trakten fick vi oss en ordentlig historielektion där just Gränna, Visingsö, Jönköping och Husqvarna ingick.
 
Ett litet snabbstopp vid Laganland och tyvärr var vi där för tidigt och älg-shoppen öppnade först en timme senare. Sen blev det full fart mot Helsingborg!
 
Småslummer i bussen över till Helsingör och efter att ha tagit oss igenom en rondell med trafikljus så fick vi lära oss räkna pengar på danska. Planeringen att komma fram till Gedser redan 13.30 sprack på grund av vägarbeten, men vi gjorde istället ett strandhugg på Själland. Kaffe, cig och kärringprat innan färden fortsatte.
 
Danmark visade sig från sin bästa sida, visserligen blåsigt men soligt. Prins Frederik tog oss över till Rostock och dessa två timmar gick fort innehållande läsning och prat. Sol och varmt på däck, varmt under däck...20 grader och instängt!
 
Slummer fram till Oranienburg och 3-rätters på Hotel an der Havel beläget i ett riktigt "DDR-område", supermysigt! Avslut med Eurovision Song Contest. VI VANN!!! Men jag föll inte för Måns bidrag, hade hoppats på Rysslands!
 
 
Dag 2
Tog mig en snabbfrukost för att sen få lite promenadtid inklusive fotografering. Sen ut på vägarna igen med näsan pekandes mot Österrike. Stopp Ett blev fin-mellis i form av en choklad-cookie och Irish Cream...jisses vad whiskey chaffisen hällde i, här sparades det visst inte på krutet!
 
Timmar på vägen och sen kissestopp, och hur i helsike spolar man? Och hur funkar handtvätten? Efter mycket tryckande på olika ställen så kom jag till slut ut från toan och kunde käka min korv med bröd.
 
Fortsatt timmar på vägen och nu började det kännas i vänstra skinkan. Vilken tur då att Feldkirch och Central Löwen Hotel var nära. Ett medeltida pytteställe med ett medelmåttigt hotell som var obemannat under natten. Buffémiddagen var sådär, men Feldkirch är full av fotoobjekt så maten var inget jag grät över. Tog en liten runda innan sänggåendet och somnade in till ljudet av att det sköts hejavilt utanför.
 
 
Dag 3
Upp tidigt för frukost för att sen ta mig en morgonpromenad, fotograferande och inköp av bagels. Nu har jag mellis för en hel vecka!
 
Mainau vid Bodensjön nästa, fyra timmar i Lennart Bernadottes blomsterparadis. Det var inte riktigt rätt säsong, men jag blev supernöjd...blommor, fjärilar, slottet, träskulpturer, Bodensjön + en massa andra synintryck, och lägg sen till strålande väder och inte för mycket turister...kunde det bli bättre!?!
 
Schweiz fick vi bara studera genom bussfönstret, men blev istället skjutsade upp till borgen Schattenburg i Feldkirch. Magnifikt! Och 30 minuter efter ingång på hotellet öppnade sig himlen, tror bestämt att Gud både pissar och gråter!
 
Frikadeller, torsk (?) och apfelstrudel (i urval) och magen blev mätt och belåten. I säng tidigt...
 
 
Dag 4
...och upp tidigt för frukost och ett regnigt Feldkirch, och regnade fortsatte det att göra. Schweiz och Chur var också blött, men det regnade inte in i Bernina Expressen och lite kaffe och två nötkaks-praliner från Chur för nästan 100 spänn lös upp tillvaron. Långtunnel och grått när vi åkte in och strålande solsken när vi åkte ur den. Den tunneln gillade vi! Vilken upplevelse denna tågtur med panoramafönster blev, vilken natur!!!
 
Fyra timmar senare klev vi av i Tirano, Italien, och där hade vi enbart 1 1/2 timme på oss. De andra gick och käkade, men sådant strunt hade jag inte tid med utan gick runt och njöt och shoppade sen loss på pasta, kakor och drycker. Avslutade med en äkta italiensk pistageglass, den var verkligen äkta...total mumma!
 
Först på slutet kom det stora regndroppar, men då var vi ändå på väg därifrån, nu med buss med en busig chaufför bakom ratten, och när vi ändå var igång så tog vi kyla och snöande också. Efter vägen åkte vi förbi St. Moritz, men vi var tyvärr inte välkomna där.
 
Precis som under tågturen så blev det även ett stopp under bussturen då vi fick gå ut och njuta av den underbara utsikten. 2 253 m höjd som högst och nu vet jag vad verklig lock för öronen vill säga, inte obehagligt för det var riktigt skönt att höra bara lite dovt avlägset och minus en massa struntljud.
 
Efter en lyckad dag rullade vi in i ett regnigt Feldkirch för middag på hotellet...kyckling, stekt potatis och kompotter med vaniljkesella!
 
 
Dag 5
Chans till sovmorgon, men vaknade tidigt, bagel-frukost på rummet och sen ut på en foto-runda. Molnigt, men solen ville så gärna titta fram. Tillbaks en kortis till hotellet och sen en "mat"handlarrunda, hittade lite kvällssnacks till mig och ät- och drickbart att ta med mig hem. Lastade av det på rummet och sen ut igen. Fick lite mer motion i benen och med värkande fötter fick det bli på Feldkirch-vis...siesta!
 
Efter lite vilande och med ett strålande solsken utanför fönstret så kunde jag ju bara inte ligga inne och slöa, så ut igen med en bok och uppletande av en parkbänk vid Ill som rinner igenom lilleputtstaden. Kom i samspråk med en fransk-tysktalande dam och nu kanske det är dags för mig att lära mig tyska!!! Jag förstår något sånär, men hittar ju inte orden när jag ska prata. Har haft en njutningsfull dag på egen hand, men har sprungit på några av de andra resenärerna då och då och har fått lite svensk-prat.
 
Den sista middagen på hotellet: kycklinggryta, god fisk av något slag och äppelkaka med vaniljsås. Vilotid och sen lite prata-bort-tid innan nattning. Tuppade av gott i stanken från avlopp (?). Kände att det stank lite även i korridoren, som tur var bara lite då och då.
 
 
Dag 6
Piggelin under natten och sov bara två timmar och sen upp för frukost. Några timmar senare rullade vi in i Vaduz i furstendömet Liechtenstein (20 min från Feldkirch) där vi inledde med ett besök på Postmuseet, och sen upptäckte jag massor av Bad Ragartz-konst i de centrala delarna...klick, klick, klick. Kostymnissarnas och de vackra damernas paradis, solsken, dåligt utbud för oss gatu-glassätare, skyhöga priser, irriterande asiatiska turister och gudomligt underbart!
 
 
Två timmar senare hägrade hotellet, lite vila och sen vinprovning i Rössle Park. Är det meningen att man ska bli full på vinprovningar? Jag blev! Men med två timmars sömn, för lite i magen och starkdrycksdrickande för sällan så var det kanske inte så konstigt. Efter två vita viner, två röda och en rosé så fick jag anstränga mig för att gå rakt därifrån, men nu har jag varit på mitt livs första vinprovning och trots att jag inte är någon älskare av vin så blev det en trevlig upplevelse.
 
Sen blev det till att göra oss iordning inför avslutningsmiddagen uppe i "bergen" i Dornbirn, grannstaden. Lift upp, och sen blev det en 3-rätters á la lyxkänsla med bästa underbara utsikten. Fick vara med om ett av naturens under i form av solnedgång innan linbanan tog oss ner igen. Denna dag var intensiv och jag var helt slut när jag kom "hem". Tvärslocknade!
 
 
Dag 7
Frukost och sen avfärd mot Hannover. Första kaffe- och kissestoppet blev efter två timmar innan vi rullade iväg igen genom Bayern och min mastodontbok "Stalingrad" börjar närma sig slutet.
 
Korvstopp och sen iväg igen genom Tyskland...Kaffestopp och sen till Hannover och Leonardo Hotel. Som vanligt tog jag mig en promenadrunda i närområdet innan buffémiddagen. Och vilken buffé! Här snackar jag delikat mat, tyvärr var personalen mindre bra då de praktiskt taget slet bort tallrikarna innan man ens hade hunnit svälja. Själv satt jag med en sparrissoppa till förrätt och åt i lugn och ro OCH la ner skeden då och då och så...vips var tjejen där och tänkte ta min soppskål. Riktigt irriterande och stressande! Blev sittandes några timmar efteråt vi fem tjejer vid vårat bord och sen blev det avslut med skumbad i mitt underbara rum.
 
 
Dag 8
Sista frukosten och sista utespringet i långt-bort-i-stan. Tog mig en snabbis i Tiergarten och stötte på hjortarna och två STORA vinbärssnäckor, men vildsvinens inhängnad hittade jag inte.
 
Shopping på Fleggard innan färjeöverfarten Puttgarden - Lolland, Danmark. Kändes tråkigt att veckan redan var slut, det blev ett helt underbart resegäng och det blev lite tårar i ögonen hos flera av oss när vi skildes. Reseledaren sa att han aldrig tidigare hade varit med om en sådan sammansvetsad grupp. Men visst var det skönt på ett sätt att vara hemma igen, men redan här började tankarna gå till nästa resa.
 
(Maj 2015)
 
 

Kommentera här: