En mix i närområdet

 
Då jag har tillbringat hela mitt liv i Örebro Län så finns det en massa guldkorn som jag har upptäckt i närheten. Här kommer ett litet urval:
 
 
I Västmanland hittar man Nora, den lilla trästaden där många hus ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Från Nora kommer deckardrottningen Maria Lang och här kan man mordvandra på egen hand eller via teaterscenen, äta Nora glass, och är man intresserad av tåg så finns Veteranjärnvägen där man kan utforska stationsområdet, ånglok, rälsbussar, verkstäder...Eller varför inte bo på vandrarhemmet Nora Tåghem? Dessutom hittar man en hel del natur och friluftsliv.
 
Och vill man inte bo i ett tåg kan man alltid ta sig till kurs- och lägergården Vreten som ligger 12 km norr om Nora. Här mitt ute i ingenmansland har jag tillbringat många somrar. Här finns en god chans att varva ner.
 
 
Har man vägarna ut på E20 någonstans mitt emellan Stockholm och Göteborg kan jag rekommendera att ta ett matstopp vid Viiby Krog, denna rastplats alldeles vid vägen. Här serveras husmanskost i ordentliga portioner, och det smakar riktigt gott!
 
Ett besök till Hallsberg med omnejd kan jag också rekommendera. För de små finns Children´s Upptäckarhuset som vänder sig till åldersgruppen 3-12 år, shoppa lite, äta lite eller ta en fika och sen promenera till Hembygdsgården för en paus i det gröna.
 
 
Utanför ortens gränser finns några naturreservat jag kan rekommendera, österut från Hallsberg mot Pålsboda hittar man Skåle klint med vy över Tisaren. Och fler natursköna promenader kan man få vid Dovra sjöar som ligger i södra Närke. Här får man tre sjöar i ett!
 
Vid toppen av Vättern ligger Askersund, även det en liten trästad med kullerstenar på torget. En underbar sommarstad med stros, små butiker, hamnliv och glassätande.
 
 
Strax söder om Askersund ligger Stjersunds slott på en udde mellan Hammarsundet och Alsensjön, och detta är ett av Sveriges vackraste slott. På 1850-talet ägdes slottet av kungaätten Bernadotte. Och omgärdat av vatten från tre olika håll och lummig miljö så är detta ett riktigt rekreationsställe.
 
Fortsätter man sen vidare mot Karlsborg och känner sig sugen på fisk finns ett litet mysigt fiskeläge, Klangahamn, där det röks fisk för glatta livet, och i deras butik kan man köpa både färsk och rökt fisk.
 
 
 
 
 
www.visitnora.se
www.viibykrog.se
www.visithallsberg.se
www.visitaskersund.se
www.klangahamn.n.nu
 

Kommentera här: