Mariehamn, Åland

 
Buss på eftermiddagen till Stockholm, Birka Princess till Mariehamn. Åt gott på båten och det var bra underhållning i pianobaren och danssalongen. Jag provade massor av nya festliga drinkar och det blev en bra avslappnande kväll med mycket skratt. Gick och la oss vid 02.00.
 
 
 
Gick upp vid 08-tiden och ut i Mariehamn. Fint litet sömnigt ställe. Lasse och jag inspekterade fartyget Pommern och sen strosade vi runt lite i land innan vi tog oss till Princess där det blev en fika. Och senare middag med världens bamseportioner och jättebra service. Tyvärr var det för många fyllehundar och pack.
 
 
 
Våran toalett luktade unket i våran C4-hytt som jag och Lasse delade med mina föräldrar, annars så var båten jättebra och vi fortsatte att roa oss i mindre unkna lokaler. Toan spelade egentligen inte så stor roll på resan!
 
 
Till Stockholm vid 18-tiden. Fikade på hemvägen vid Nalles och det blev många tokiga skratt på hemvägen. (sept 1995)
 
 
Det fyrmastade fartyget Pommern byggdes 1903 i Glasgow, hon döptes till Mneme och hann segla några år för beställaren B. Wencke Söhne i Hamburg, gick genom ytterligare en ägare, Reederei F. Laeisz där hon döptes om till Pommern. Där var hon i tjänst under många år innan Gustaf Erikson köpte upp henne 1923 och hon fick köra vete och trävarulast på Australien. 1939, vid krigsutbrottet, lades hon upp i Mariehamn och då det inte var lönsamt att rusta upp henne blev hon kvar på Åland, och 1952 donerades hon till Mariehamn stad och öppnades 1957 för allmänheten som ett museum. Pommern är det enda fartyget i världen i sitt slag som är bevarat i sitt ursprungliga skick och som flyter.
 
 
 
 
www.birka.se
www.visitaland.com
https://sjofartsmuseum.ax
 
 
 

Kommentera här: