Sälen med Östby i Norge

 
           
            SKITGUBBE PÅ FJÄLLET
 
 
 
Tre gånger har vi styrt kosan mot Sälen-området, och här kommer mina dagboksanteckningar över dessa vistelser. Jag startar upp 1995: 
 
Vi åkte hemifrån vid 19.30-tiden och var framme vid 23-tiden, och installerade oss strax utanför Sälenbyn i en Blå Bandsstuga. Svärföräldrarna hälsade oss välkomna.
 
 
Utsövda så blev det att vandra en bit upp på Hundfjället, det blev en solig och fin dag och vi tillbringade den mesta tiden vid stugområdet och tog det lugnt. Avslutade dagen med att ta en lång skön promenad.
 
 
Edith och jag startade upp dagen med att ta liften upp på Hemfjället där vi tog en kort promenad, jag blev förälskad och tog med Lasse och Atti dit lite senare. Blev en skön naturpromenad inklusive lite snö.
 
 
Åkte tillbaks hem igen den fjärde dagen, vid 13.30 vinkade vi farväl och saknade Sälen redan innan jag hade lämnat denna underbara plats.
 
Året därpå var det dags igen, denna gång hade jag inte bara pojkvän och hund med utan även mina föräldrar. Mot Blå Band, mot svärföräldrar, och så är jag framme vid juli 1996:
 
 
  • Jag och Lasse drog iväg till Sälen med ma och pa. Började 10.40 och var framme 15.10. Fikade två gånger efter vägen. Edith och Otto bjöd på mat när vi kom dit.
 
  • Tog en sväng in på norska sidan.
 
 
 
  • Var uppe på Hemfjället med ma och Edith. Tog liften upp och ner. Gick en sväng på fjället och fikade i Snögubben. Lite senare var jag , Lasse och Atti uppe på Östra Tandådalen och när vi kom tillbaks gick Edith, morsan och jag till handarbetsboden i Lindvallen. Blev även en tur ner i Sälenbyn för att handla.
 
  • Morsan och jag till bageriet/caféet på morgonen och handlade. Köpte bland annat världens godaste maränger. Otto, Edith och farsan ute på långtur med bilen, vi andra var hemma och slappade. Satt ute och solade. Atti mått dåligt och spytt. Lasse och jag tog en promenad och gick upp på Hemfjället vid liften och ner vid Café 303. Snacka om jobbiga backar, vi var helt slut när vi kom hem igen.
 
 
 
  • Jag och Lasse tog bilen och åkte till Östby i Norge och handlade. Blev stoppade i tullen Gränsbo på hemvägen. På eftermiddagen åkte vi iväg till Tränsletdammen och kollade.
 
  • Blev en lat dag då det regnade på förmiddagen. Var till bageriet och handlade slisk, vilken onyttig vecka det har varit! Har även varit runt lite till olika mataffärer och gjort av med lite pengar. På kvällen bjöd gubbarna på pizza och avslutade med en promenad i ett riktigt gammalt stugområde.
 
 
 
  • På morgonen åkte jag, Lasse och farsan till Östby och handlade. Mat- och godisnjöt under dagen och sen blev det en fjällspromenad, gick till Sälfjällstorget och upp på Sälfjället. Sen över till Hemfjället och tillbaka ner hemåt igen.
 
  • Åkte hem från Sälen vid 11-tiden, och innan vi åkte handlade vi på bageriet till Eivor och mormor. Kändes tråkigt att vara hemma igen, trivs så bra i fjällen.
 
 
 
Så blir det ett hopp på några år, men sen är vi tillbaks igen...2000:
 
JULI
 
16
Jag, Lasse och Edith iväg till "Sälen" där vi fick bo gratis då morsans syrra med gubbe har stugor. Resan upp gick bra och vi åt på ett bra ställe. Kom upp lite sent och installerade oss vid Gubbmyren. Två sovrum med kök, vardagsrum och sovloft + en stor toalett med bastu. Tog det lugnt på kvällen.
 
17
Jag älskar Sälen! Detta ställe ligger en liten bit bakom Lindvallen. Vädret var regnigt och eländigt, och det regnade in på toan. Tog en liten promenad och vi verkar få användning av regnkläderna.
 
 
18
Regnigt och trist idag också, men det gör inget. Lasse och jag tog en längre promenad och utforskade lite. På kvällen blev det ytterligare en långpromenad, denna gång med Atti.
 
19
På det här stället är det mycket backar, vi till och med bor i en backe. Idag blev det ytterligare en långpromenad med Lasse. Skön träning för framför allt benmusklerna.
 
 
20
Tog en längre tur med bilen. Med de bensinpriser som är, runt 10:-/litern kan man tyvärr inte åka för mycket. På turen var vi bland annat till ett vandrarhem och fikade. Åkte sen till Tränsletdammen. På kvällen tog vi en långpromenad.
 
21
Var ute på en promenad på morgonen, finare väder. På kvällen blev det ytterligare en upp på Lindvallen, och då hade vi gått hela vägen från Gubbmyren först. En oerhörd skön promenad. Svenskan som jag skulle ha jobbat med nu under semestern har jag inte kommit igång med ens.
 
 
22
Var och handlade pizza, en sådandär stark en, av en tokig pizzabagare. Han verkade lite hippsan som happsan, men kunde inte göra annat än tycka om honom. Någon invandrare av något slag! På kvällen tog vi med Atti på en lösspring.
 
23
Lat dag med lite mindre promenader. Ma, pa, mormor och syrrans ungar kom idag och vi bjöd på mat - köttbullar och mos. Resan hade gått bra för GammBitta. Inatt är sista natten på Gubbmyren innan vi flyttar till Orrliden. Jag vill inte flytta, trivs så bra här.
 
 
24
Flyttdag! Känns  jättetrist att behöva lämna stugan, känns gråtigt. Trivs inte så bra i nya stugan, men får väl offra mig lite. Blev vin och annat dricka inne hos föräldrarna. Jag gick och la mig tidigare än Lasse och när han kom in var han full. Jag vaknade av att han spydde på mig!!! Valde att packa in Atti i bilen och åka till Gubbmyren.
 
25
Kunde inte somna när jag kom dit utan blev sittandes och skrev. Faktiskt riktigt skönt att vara ensam. På eftermiddagen åkte jag tillbaks igen.
 
 
26
Var med morsan och ungarna och åkte liften upp på Lindvallen för att fika. Ungarna tyckte att det var kul. Grått och regnigt! Var senare till Norge en sväng och handlade.
 
27
Var ner till Indianbyn, några kanadensiska indianer var där och uppträdde. Intressant! Emma blev tjurig eftersom Becka hade köpt en sak som Emma hade velat haft. Hon bara rusade iväg ut på trottoaren på stora vägen med livlig trafik. Jag var livrädd att hon skulle springa ut på vägen så jag skrek till åt henne att stanna vilket hon också gjorde. Jag vrålade så det ekade i fjällen :)
 
 
28
Edith bjöd på middag vid poolen vid Lindvallen. Ma, pa och ungarna var där och solade och badade.
 
29
Gjorde inget särskilt idag, soligt och fint och hemåkardag. Blev sittandes och pratade med GammBitta innan vi städade ur stugan. Känns trist att åka hem igen och ännu tristare att åka ifrån mormor.
 
 

www.salenfjallen.se
 
 

Kommentera här: