Sockenstugan i juli

 
Borasjöns norra strand, på gränsen mellan Närke och Västergötland, har varit en rastplats för resande i cirka 1000 år. Idag skvallrar bara klosterruiner om områdets rika historia. Här låg Sveriges enda fäste för Antonitorden, och även lång tid efter munkarnas försvinnande har härbärge funnits på platsen. De källarvalv som frilagds kan härröra från munkarnas tid, men byggnaden tycks ha varit i bruk ända fram till 16- eller 1700-talet. Idag finns här Sockenstugan, med café och restaurang mitt i den anrika klostermiljön. (ur Naturguide Tiveden Ekoturistområde, utgiven av Laxå Kommun)
 
 
Så mycket restaurang finns inte kvar, men ett litet utbud av smörgås och sallad, och i mysig inomhusmiljö. Eller utomhus i den underbara naturen!
 
Inte nog med att coviden har begränsat livet, även vädret beslutade sig för att jävlas i år. Detta corona-år 2020 som hade behövt en sol som skinit över sig och inte kyla, regn och rusk. Lusten till utomhusaktiviteter tappade jag helt bort, även de fina dagarna då solen tittade fram kunde inte locka fram lusten till att göra något, till att njuta, uppleva och upptäcka. Och ibland repetera. Faktum är att man inte behöver resa till långt-bort-i-stan för att få allt detta, man behöver inte ens värme och sol...det mesta finns bakom husknuten!
 
 
Så...jag tog en repetition med nya ägare, Sockenstugan vid Borasjön. Nicke Nyfiken tittade äntligen fram och RM och jag strålade samman där för några timmars trevligt prat och utfyllnad av buken. Startade upp med en av deras sallader som för mig var lagom rent portionsmässigt. Och god! Möjligtvis låg priset lite för högt för en sådan enkel "måltid", några tior över hundringen! Men i mysig inomhusmiljö och bra bemötande kändes det ändå inte så hårt. Sen blev det förflyttning ut under solen med en gudomligt god hallonpaj med mjukglass och kaffe, och där försvann 75:- Jag har råd, men det finns andra med knaper ekonomi eller flerbarnsfamiljer, och det är synd att dessa ska tvingas välja bort denna underbara plats om de samtidigt vill äta och ta en fika.
 
 
De vegetariska alternativen lös med sin frånvaro, men det är bara att säga till så ordnar de fram något, men det hade varit trevligare ifall det hade funnits framme några bakverk som var helt fria från animalier, och en vegansk sallad som ett tredje alternativ till de enda två icke-veganska sallader som de skyltade med. 
 
Trots hålet i plånboken efter besöket så ger jag ändå ett högt betyg. Mysig inom- och utomhusmiljö, mungodis i form av smaker och trevligt bemötande, och så blev denna dag betydligt ljusare. Och tack RM för några underbara trevliga timmar!